Miniștrii au lucrat ore suplimentare, astfel că sâmbătă, 1 februarie, s-au întâlnit în ședință de guvern.
Pe ordinea de zi s-a aflat inclusiv proiectul de lege a bugetului de stat pe anul 2025, care, alături de alături de cel privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025 şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, au fost aprobate de către Guvern şi trimise către Parlament în procedură de urgenţă.
Aceasta înseamnă că bugetul pe 2025 va fi decis de parlamentari, în timpul cel mai scurt, buget despre care liderul PSD Marcel Ciolacu, în calitate de premier, a afirmat că este unul „cumpătat și realist, care va asigura stabilitatea macroeconomică și va consolida sustenabilitatea finanțelor țării”.
Pe de altă parte, în briefingul susținut ulterior ședinței de guvern, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a afirmat că țara noastră este una „în plină dezvoltare economică”, care „a lăsat deja în urmă şapte state membre care au produsul intern brut per capita mai mic decât cel din România şi suntem foarte aproape de Estonia şi suntem pe urcare”.
„România se poate baza pe o creştere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare. Această dezvoltare se datorează, pe de o parte, evoluţiilor pozitive din economie. Unul dintre elementele cele mai importante este evoluţia productivităţii muncii. (…)
În ceea ce priveşte productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare. (…) Creşte foarte mult productivitatea în agricultură, în primul şi în primul rând, datorită investiţiilor. Investiţiile sunt, în continuare, motorul acestei creşteri economice şi România poate să-şi consolideze această poziţie şi datorită susţinerii pe care o primim an de an de la Banca Naţională a României.
Rezervele Băncii Naţionale, rezervele internaţionale, sunt în creştere, iar acest lucru oferă o stabilitate şi o credibilitate României. Este un lucru pozitiv. Acestea sunt elementele care, practic, creează premisele creşterii economice de 2,5% pentru anul 2025.
Am adoptat, într-adevăr, (…) acest buget, la care am lucrat mai bine de trei săptămâni, patru săptămâni aproape; le mulţumesc în primul rând colegilor mei din celelalte ministere, pentru că fără aportul lor şi fără efortul lor nu am fi reuşit ca în acest timp foarte scurt să reuşim să întocmim şi să aprobăm bugetul în Guvern.
Este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o prognoză prudentă; este un buget echilibrat, pentru că nu lăsăm pe nimeni în urmă şi, pe lângă investiţii, avem fonduri suficiente şi pentru a plăti salariile, şi pensile, şi ajutoarele sociale, care sunt, astăzi, aprobate de legislaţia în vigoare şi să ne bazăm, încă o dată, pe un volum record de investiţii”, ar fi pe scurt declarațiile ministrului de Finanțe.