Sursa: Google maps

Mandat de arestare preventivă pe numele unui angajat al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, după ce s-a descoperit că acesta cerea bani pentru a interveni în eliberarea certificatelor medico-legale.

Ancheta a plecat de la un denunț formulat în urma unei apel la Call Center Anticorupţie 0800.806.806, iar de aici, procurorii ieșeni au dispus efectuarea de percheziții și audieri.

Concret, săptămâna aceasta, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi și cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, au efectuat două percheziţii domiciliare (din care una la sediul unei instituţii publice, iar una la domiciliul unei persoane fizice), pe raza municipiului Iaşi. A urmat audierea la parchet, iar apoi reținerea suspectului.

Mai departe, procurorii au dispus reținerea, iar Tribunalul Iași a admis „propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în dosarul de urmărire penală nr. 519/260/P/2024 în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Chebac Eugen şi, în consecinţă:

Dispune arestarea preventivă a inculpatului Chebac Eugen, zis „Gelu”, cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influenţă, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 02.10.2024 până la data de 31.10.2024.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Chebac Eugen. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror”.

Se pare că inculpatul era angajat ca economist la departamentul administrativ al IML Iași, iar din această postură promitea că va rezolva cu certificatele medico-legale, prin intervenții la cadrele medicale:

Din cercetări a rezultat faptul că, începând din toamna anului 2023 şi până în prezent, un funcţionar public, angajat al IML Iaşi, a pretins unor persoane, în mod direct, sume de bani cuprinse între 500 – 2.900 Euro, din care a primit 2.950 Euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra cadrelor medicale din Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru a-i determina să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În fapt, a pretins că ar putea să își influențeze colegii în vederea eliberării unui nou certificat medico-legal care să ateste un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale decât cele constatate iniţial, precum și pentru emiterea în mod fraudulos a unui raport de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, în care să se reţină o valoare mai scăzută, decât cea rezultată iniţial”.

Articolul precedentȘedință de Guvern pentru suplimentarea bugetelor mai multor ministere
Articolul următorPrimăria Sectorului 1, locul ideal de muncă al tinerilor frumoși și liberi