Primăria Gabrielei Firea s-a folosit de copii ca să cheltuiască 170 de milioane de lei pe baloane, pixuri și excursii

Directorul adjunct al Proedus, Georgiana Ruxandra Simion, este cea care se ocupă de atribuirea contractelor.

Proedus sau Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București este instituția publică controlată de Primăria Generală prin care se cheltuie bani pentru evenimente destinate copiilor, elevilor, liceenilor și profesorilor.

Bugetul total al centrului în ultimii trei ani, după ce Gabriela Firea a preluat conducerea primăriei se ridică la aproape 210 de milioane de lei. Din această sumă, 170 de milioane de lei au fost destinate cheltuielilor.

Din această s-au organizat evenimente scumpe a căror cost a fost motivat prin faptul că sunt destinate tuturor copiilor și elevilor sau liceenilor cu merite deosebite la școală.

Așa s-a ajuns să se cumpere zeci de mii de baloane, șepci, pungi sau tricouri pentru evenimente publice sau să se organizeze excursii cu firme de casă. O parte din bani ajung până la firme care primesc contracte în serie de la Proedus.

Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București Proedus a devenit în ultimii trei ani serviciul public care a risipit aproape 170 de milioane de lei, aproximativ 35 de milioane de euro, pe servicii care sunt costisitoare. Ore de educație rutieră, excursii, premii în pixuri, concerte și baloane toate acestea au ajuns să coste bugetul public al Capitalei aproape 210 milioane de lei în mandatul Gabrielei Firea. Asta pentru că din 2017 și până în 2019, bugetul Proedus a ajuns la aproape 80 de milioane de lei în acest an. În 2018 a fost de 68 de milioane de lei, iar cu un an înainte undeva la 51 de milioane de lei.

Instituția publică se află în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, primărie condusă de Gabriela Firea. Directorul general al Proedus este Zvetlana Ileana Preoteasa, un personaj apropiat de ALDE și de Gabriela Firea care a ajuns să administreze bani publici pentru că a fost un om de partid al formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu.

De la nașterea Proedus …

În anul 2009, la inițiativa primarului Sorin Oprescu, ales cu un an înainte, se înființa Proedus. „Se înființează Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București, serviciu public organizat ca instituție publică de interes local al Municipiului București, cu personalitate juridică, finanțată din bugetul propriu al Municipiului București”, se preciza în hotărârea de consiliu general, consiliu controlat atunci ca și acum de primarul în funcție al Capitalei.

Obiectul de activitate al Centrului era, printre altele:

  • pregătirea extracurriculară și dezvoltarea unor aptitudini și abilități în cadrul unor proiecte și programe adresate copiilor, pe categorii de vârstă, adolescenților și tinerilor, respectiv segmentului de varsta 6 – 26 de ani;

  • organizarea de activități socio-educative, cultural-artistice, turistice, sportive și de divertisment cu scopul implicării efective a tinerilor în programele și proiectele derulate prin activități de voluntariat;

  • încurajarea și stimularea creativității, spiritului întreprinzător și inițiativelor tinerilor

Organigrama Proedus cuprindea un număr total de 48 posturi, iar salariul directorul general a ajuns anul trecut la 13.000 de lei lună. Directorul adjunct câștigă puțin peste 10.000 de lei.

….până la risipa din mandatul lui Firea

Așa am ajuns în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea. După alegerea sa la alegerile din 2016, bugetul Proedus a cunoscut o explozie. De la alocări bugetare de sub 10 milioane de lei în mandatul lui Sorin Oprescu până la un buget anual de aproape 80 de milioane de lei în 2019.

Mai mult, centrul educațional nu mai sprijină voluntariatul și spiritul de inițiativă ale elevilor meritorii, ci organizează festivaluri de milioane în parcurile Capitalei și excursii în Grecia. Excursii în care pleacă pe lângă elevi și liceeni și colaboratori ai Proedus(!!!).

Proedus a devenit, alături de Creart și Arcub, cele trei servicii educațional – culturale prin care primăria condusă de Gabriela Firea a ajuns să spargă sute de milioane de lei pe spectacole îndoielnice și scumpe. Acest lucru a fost sesizat și de mica opoziție din consiliul general al capitalei. ”Bugetele Creart, Arcub și Proedus, adică principalele instituții în organizarea de concerte și manifestații din banii publici, vor beneficia pe anul 2019 de un buget în valoare totală de 162,4 milioane lei, cu 4 milioane lei mai mult față de anul trecut. Proedus (Centrul de proiecte educaționale și sportive) va beneficia chiar de un buget cu 10 milioane lei mai mult față de 2018 în timp ce bugetul Arcub (Centrul de proiecte culturale) scade cu 7 milioane lei. Din totalul bugetelor celor trei instituții, nu mai puțin de 128,6 milioane lei reprezintă alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, ne-au transmis consilierii generali ai USR.

Câștigătorii baloanelor colorate de zeci de mii de lei

Din bugetul de aproape 70 de milioane de lei destinat cheltuielilor din acest an al Proedus, mare parte se duc pe organizare evenimente cu baloane, stații de sonorizare. O a doua mare parte a instituției se duce pe excursii interne și internaționale.

Dar pentru moment să vă oferim câteva exemple de cursuri și servicii plătite din bugetul Proedus.

Asociația Club Sportiv Aqua Sport Citius a obținut un contract pentru închiriere bazine de înot cu o valoare de 165.000 de lei. În aceste bazine, Proedus trebuia să ofere cursuri gratuite de formare pentru elevii bucureșteni.

Tot Proedus a cumpărat brățări silicon, creioane flexibile, pix model clasic, pix metalizat, evidențiator triunghi, breloc cheie rotund în valoare de 71.000 de lei de la Promo Business ADV. Acționarul unic și administratorul este Ștefan Trițescu. Din această firmă a făcut parte și Nicoleta Blenche.

Multimedia Film SRL a primit un contract de ”servicii realizare decor” în valoare de 305.475 de lei. Decorul este destinat evenimentului denumit Festivalul Copiilor care a avut loc în Parcul Herestrău. Societatea Multimedia Film îl are pe Andrei Măinescu ca acționar unic și administrator.

O altă societate abonată la contacte la Proedus este Trima Events, unde Alina Georgeta Andreea Bugean este administratorul și acționarul unic al firmei. Societatea a primit 234.000 de lei pentru ”servicii inchiriere ateliere Servicii inchiriere animatori modelare baloane” la Festivalul Copiilor.

69.000 de lei este suma dintr-un alt contract al Proedus pentru furnizare de creioane colorate, contract încheiat cu Media Words&Events.

Elemente decor pentru evenimentul VisualArt UnderVal au fost achiziționate tot de la Multimedia Film în schimbul sumei de 106.000 de lei. 

Servicii organizare evenimente culturale în valoare de 375.000 de lei au fost cumpărate de la Innova Solutions. Mihai Dorin Dima este acționarul și administratorul srl-ului.

Aceeași firmă a primit aproape 600.000 de lei și pentru ”Servicii de organizare de evenimente culturale” pentru evenimentul CIVITAS – Scoala Altfel – Bal-Miraj.

Închirieri de echipamente scenotehnice, fără număr

Proedus are un fetiș să închirieze mereu echipament scenotehnic la prețuri ridicate când ar putea cumpăra o astfel de instalație. Printre firmele de la care închiriază astfel de instalații, care la rândul lor le subcontractează, este și firma 360 Revolution. Unul dintre contractele încheiate de Proedus și 360 Revolution este pentru ”închiriere echipament scenotehnic” destinat Festivalul Sportului. 125.000 de lei a costat chiria, cam la același preț cu care se poate cumpăra o astfel de instalație. Acționarul 360 Revolution este Daniel Iulian Buduluș.

Nu doar această firmă a primit contracte pentru închiere de aparatură scenotehnică. ASC Systems Com a primit și ea 50.000 de lei pentru o astfel de închiriere pentru Târgul de Ofertă Educațională. Societatea este deținută de Alexandru Opriță și Ștefan Opriță.

Contract pentru ”servicii închiriere echipamente scenotehnică” a fost semnat pentru 244.000 de lei și cu Promax Print. 

Cătălin Piloff și Sonia Antoaneta Piloff sunt co-acționari în această firmă cu afaceri de peste 23 de milioane de lei în 2018. Societatea este abonată la contracte cu Teatrul de Comedie, Teatrul „Ion Creangă”, Corul Madrigal, Opera Comică pentru Copii, Centrul de proiecte educaționale și sportive București – Proedus. 

Pe lângă contractul de mai sus, Promax Print a mai închiriat pentru 398.000 de lei  echipamente scenotehnică pentru evenimentul organizat de Proedus și denumit VisualArt UnderVal.

Nu, nu a fost ultimul contract de acest gen al Promax, firma a mai primit și 70.000 de lei tot pentru închiriere echipament scenotehnic pentru Centenarul Marii Uniri.

Georgiana Simion, omul cu contractele

Directorul adjunct al Proedus, Georgiana Ruxandra Simion, este cea care se ocupă de atribuirea contractelor, așa cum reiese din actele obținute de Ziarul de Investigații. Conform declarației de avere, aceasta deține împreună cu soțul două terenuri în București, cu o suprafața totală de peste 900 mp, dar și o casă de locuit de 322 mp. Proprietățile au fost obținute prin cumpărare în perioada 2011-2016.

Georgiana Simion deține și bijuterii, ceasuri și monede de 25.000 de euro, așa cum reiese tot din declarația de avere, cadou de la mama sa. Ea mai are și 100.000 de lei într-un cont bancar.

Directorul adjunct de la Proedus are și datorii la bănci, de aproape 200.000 de euro.

Veniturile familiei Simion, Georgiana Ruxandra este căsătorită și are doi copii, ajung anual la 230.000 de lei. Ea câștigă 115.000 de lei anual, iar soțul undeva tot pe acolo. Acesta este director la o societate agricolă – Clasi Agro, dar și director adjunct la Alsid Com.

Până să ajungă la Proedus în mandatul lui Firea, aceasta a fost asistentă la cabinetul primarului Sorin Oprescu.

Excursiile de milioane în Grecia

În mandatul Gabrielei Firea Proedus a devenit un fel de agenție de tabere a Primăriei care trimite elevi și liceeni în excursii la Marea Neagră, pe Valea Prahovei, dar mai ales în Grecia. Pe lângă elevi și liceeni, în excursii mai pleacă și profesori, dar mai ales colaboratori ai Proedus(!!!).

Astfel, cel mai important contract semnat de Proedus în ultimii trei ani a fost cel de 70 de milioane de lei pentru tabere. Este vorba de un contractul multianual care se întinde pe patru ani și, teoretic, anual 3.500 de persoane, în special elevi, ar beneficia de aceste vacanțe între 5 și 7 nopți de cazare.

Conform site-ului de licitații publice, contractual pentru taberele destinate elevilor, profesorilor, antrenorilor și părinților a fost atribuit anul trecut pentru o perioadă de patru ani: 2017, 2018, 2019, 2020 și are o valoare totală de 70.551.912 lei., fără TVA. Printre criteriile de departajare a participanților au fost: acces la piscină, acces la terenurile de sport sau alte facilități.

La Costinești, participanții la tabere vor fi cazați la Hotelul Regal aparținând unui controversat om de afaceri Gigi Adrian Mazilu, prin societatea Vila Regal SRL din Costinești. Acesta urmează să primească, conform înțelegerii cu Primăria Capitalei, 29.376.000 de lei, fără TVA, în total pentru cei patru ani de contract. Asta ar însemna, în medie, 7.344.000 de lei, fără TVA, anual. În 2017, Vila Regal SRL a declarant o cifră de afaceri inferioară acestei sume – 7.105.755 de lei.

8.877.600 de lei, fără TVA, ajung la Tander Maxx SRL, firma care deține Club D’or din Vama Veche. Tender Maxx ar urma să organizeze serviciile pentru profesori și personalul auxiliar. Asta ar însemna o medie de 2.219.400 de lei pe an, fără TVA care ar veni din contractual cu Proedus. În 2017, Tander Maxx SRL din Mangalia a avut o cifră de afaceri de 2.623.656 de lei, ceea ce demonstrează că cea mai mare afacere a firmei a fost cu instituția bucureșteană.

Două contracte ajung la ANTT Tours, o agenție de turism din București. 8.709.624 de lei, fără TVA, vor fi plătiți pentru cei patru ani pentru excursiile organizate în străinătate, la Paralia Katerini, și 10.484.688 de lei, fără TVA, pentru serviciile de la munte. Firma, înființată în 2005, a avut o creștere fulminantă după ce în acționariatul ei a fost cooptată Lucia Scarlat, în 2009. În 2017, a declarat o cifră de afaceri de 6.671.816 lei.

Fundația Universitară Bioterra este ultimul dintre contractanții care vor oferi servicii de cazare profesorilor și elevilor bucureșteni. 13.104.000 lei fără TVA vor ajunge la aceasta pentru serviciile de cazare la mare, conform site-ului de licitații publice.