Lovitura lui Tache

Dar de acum, gata! Se poate trece la faza finală a iminentei ”reorganizări totale” a Direcției Generale de Informații a Armatei Române! Și mai ales a componentei sale care trebuie să redevină, de îndată, una de elită în cadrul întregului sistem de securitate națională. Este vorba despre Direcția de Contrainformații și Securitate Militară – DciSM.

Graba schimbării liniilor DGIA fiind pe deplin justificată de ritmul absolut nebunesc cu care se construiește, zi și noapte, 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, orașul militar american de la Mihail Kogălniceanu. Acolo unde va deveni funcțională cea mai mare bază militară americană din această parte a lumii. Bază care va putea găzdui până la 13.000 de militari americani concomitent! La care se adaugă implicit zeci, poate chiar sute de ofițeri de comandă, de legătură și de informații.

Partea română nefiind răspunzătoare doar de asigurarea infrastructurii zonale. Dar mai ales de protecția contrainformativă din jurul viitoarei ”baze gigant”! Ceea ce chiar nu se poate face cu actualii ”dinozauri” buhăiți de aerul condiționat din birourile pe care nu le părăsesc niciodată. De fapt, doar pentru a participa la ”informalele mocangești” de la Cercurile Militare!

Astfel că la vârful DGIA vor urma plecări majore. Unele voluntar asumate și pe deplin de înțeles din punct de vedere emoțional, ce este drept. Altele însă pur și simplu justificate de temerea celorlalte structuri. Un ”stat în stat” ca actuala DCiSM, structură care deși dispune de fonduri operative ”fără număr”, nereușind să ia urma nici măcar a unui singur agent rus! Și atunci poate asigura ”fundația” pe care să se clădească noul parteneriat strategic militar? Nu!

Mai ales că recentele modificări legislative aduse funcționării Direcției Generale de Informații a Armatei nu reprezintă decât ”acoperirea” pentru adevăratul ”șoc” care urmează. Cel prin care DGIA va primi atribuții clare în combaterea ”războiului hibrid” și ”asigurarea contrainformativă lărgită” a tuturor obiectivelor ”strategice”, nu doar militare, de pe teritoriul României.

Ceea ce nu se poate face doar cu actualii chipurile ”ofițeri pe deplin acoperiți”. Dar care nu sunt decât, în cele mai multe cazuri, din păcate, niște jalnici ”funcționari cu statut special” detașați pe la toate ministerele și instituțiile pe care le căpușează de o manieră care deja reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității!

Așa că ”decapitarea DGIA” este una binevenită. Necesară. Obligatorie. Mai ales dacă în locul actualelor ”cașchete” vor prelua comanda operativă chiar cei care, și până acum, și-au purtat războiul contrainformativ pe teren, la” firul ierbii”. Fără fonduri operative nesimțite. Fără angajări de pile. Fără ”ploi de stele” revărsate asupra lor la ”apelul bocancilor”!

Pentru că ofițeri cu adevărat pe deplin acoperiți, încă avem. Doar că ei nu au fost lăsați să preia actul de comandă.

Așa că nu vom dispune doar de o nouă bază militară americană! Dar și de o nouă DGIA!  

Articol preluat din ASI-Romania

VIACătălin Tache - Lovitura lu' Tache
SURSĂASI-Romania
Articolul precedentComisia Europeană: Meta încalcă Regulamentul privind piețele digitale
Articolul următorPolițiștii din Botoșani, greu de mituit: cinci persoane, date pe mâna DGA