O judecătoare de la Tribunalul Galaţi a validat o expertiză extrajudiciară măsluită, dând concursul unor escroci pentru jefuirea unei firme cu un milion de euro. Victima este Arcada Company SA Galaţi, una din cele mai apreciate firme din domeniul infrastructurii feroviare şi rutiere. Cel care a pus totul la cale este un personaj binecunoscut în Galaţi, Bogdan Alexandru Boza, devenit celebru după ce a concurat cu Elena Băsescu la şefia tineretului PDL. În dosar, mai e implicat şi deputatul PDL Mihai Boldea, care în 2006-2008 a fost chiar avocatul Arcada SA.
Bogdan Alexandru Boza susţine că ar fi încheiat un contract de management cu Arcada şi a dat în judecată firma, pentru nerespectarea înţelegerii. El a solicitat daune de 1.000.000 de euro. Administratorul Arcada SA, Spiru Mantu spune că acel contract e fals şi o dovedeşte cu o expertiză criminalistică. Surprinzător, judecătoarea Rodica Arhip, de la Tribunalul Galaţi, a dat dreptate lui Boza, obligând Arcada SA la plata milionului de euro. Sentinţa a fost pronunţată fără ca la dosar să existe documente care să facă dovada că Bogdan Boza ar fi lucrat vreodată pentru firmă. După ce în 2006-2008 a fost avocat al Arcada SA, acum avocatul deputat Mihai Boldea a fost de cealaltă parte. Boldea a achitat taxa de timbru în numele lui Boza şi a solicitat eliberarea de urgenţă a sentinţei pronunţate în dosar. Pentru implicarea sa în acest caz, deputatul PDL a ajuns să fie cercetat de DNA.
Surpriza din tolba poştaşului
În vara anului trecut, Spiru Mantu, administratorul Arcada SA, a găsit printre plicurile sosite pe adresa firmei o solicitare bizară. Era o notificare de la cabinetul avocatei Mihaela Bolboceanu, colaboratoare apropiată a deputatului PDL Mihai Boldea, prin care i se cerea să plătească 1.000.000 de euro unui personaj pe care nu îl cunoştea. „Am primit o notificare cu un contract semnat, chipurile, între Arcada SA şi un oarecare Boza Bogdan Alexandru, că acest Boza se ocupă de managementul firmei Arcada şi că eu trebuie să îi plătesc 40 de miliarde de lei vechi. Adică 1 milion de euro. Pe contract era falsificată o semnătură a mea. Bineînţeles că nu am luat în seamă aşa ceva, pentru că mi s-a părut o prostie”, ne-a relatat Spiru Mantu. Administratorul Arcada a oferit totuşi un răspuns oficial, prin care nega faptul că l-ar fi cunoscut vreodată pe Boza şi în aceste condiţii nici nu se punea problema să fi încheiat vreun contract cu acea persoană. O tentativă de conciliere între avocaţii celor două părţi a eşuat, ajungându-se la un singur punct de vedere comun, ca acest litigiu să fie soluţionat în instanţă.
Un contract dubios
Documentul cu pricina e intitulat „Contract pentru servicii de management şi asistare pentru rezolvarea conflictelor”. În lista prestaţiilor, sunt trecute 21 de servicii, de la asistenţa în relaţiile cu terţii, până la urmărirea lucrărilor şi relaţiile cu autorităţile. Ne întrebăm ce l-ar fi determinat pe administratorul unei firme de construcţii importante, cu mare experienţă în domeniu, să cedeze cuiva conducerea firmei. Contractul are o durată de 6 luni, iar suma ce i-ar fi revenit lui Boza este de domeniul fantasticului: 4 milioane lei, adică 1.000.000 de euro. Administratorul Arcada spune că documentul apare ca fiind semnat într-o perioadă în care nici nu se afla la Galaţi. „Contractul, în afară de faptul că are semnătura mea falsificată, e făcut într-o zi de duminică. Atunci, eu nici nu eram în Galaţi, ci pe un şantier, unde pregăteam finalizarea unor lucrări. Am şi documentele de la cazare care dovedesc acest lucru”, spune Spiru Mantu.
Boza, „managerul” misterios
Marea dilemă a administratorului firmei gălăţene este cum de s-a putut întâmpla ca un personaj pe care nu îl cunoaşte să susţină că are un astfel de contract. „Eu nu-l cunosc pe acest Boza Bogdan, nu a intrat niciodată în sediu şi nu cunoaşte pe nimeni din Arcada. El spune în contractul falsificat, că îmi face management, dar nu are nici o împuternicire ca să facă ceva pentru Arcada şi nu a făcut niciodată absolut nimic pentru Arcada”, spune Mantu. Pentru că notificarea a venit de la cabinetul avocatei Bolboceanu, colaboratoarea deputatului Mihai Boldea, a încercat să afle de la acesta care e rostul acestui „atac” împotriva Arcada SA. „Avocatul Mihai Boldea a fost unul din oamenii cu care noi am avut contract de asistenţă juridică din 2006 până în 2008. În perioada aceea, el a avut acces la ştampilă şi la documentele firmei noastre. L-am întrebat pe Boldea despre ce-i vorba. Mi-a spus, domnule, ăsta este un escroc, un derbedeu care a concurat cu Elena Băsescu”, povesteşte Mantu. Dar în aceeaşi discuţie, Boldea “s-a scăpat”, arătând că nu e străin de treaba cu contractul: „Dar dom-le, contractul e beton!”
Probatoriu “subţire” pentru o sentinţă scandaloasă
Bogdan Boza a cerut în instanţă ca Arcada să îi plătească 1.000.000 de euro. În dosarul 6967/121/2010, de pe rolul Tribunalului Galaţi, judecarea cauzei s-a făcut cu surprinzător de mare viteză pentru un litigiu comercial. Au fost numai două termene, 15 octombrie 2010 şi 25 noiembrie 2010, când judecătoarea Rodica Arhip s-a grăbit să anunţe soluţionarea cauzei. Asta cu toate că la dosar nu era nici măcar o copie a prezumtivului contract de management. La ultimul termen, Arcada SA a primit lovitura de graţie. După ce instanţa a anunţat rămânerea în pronunţare şi avocata Arcadei a părăsit sala de judecată, în sală a apărut apărătoarea lui Boza, Mihaela Bolboceanu, care a depus la dosar două documente. Este vorba de o copie xerox a presupusului contract şi o “Expertiză grafică şi analiză grafologică”. Mantu habar n-avea şi evident nu putea ca în apărare să depună obiecţiuni sau să ceară contraexpertiză. În expertiza depusă pe furiş se spunea că semnătura de pe contractul lui Boza ar fi a chiar a administratorului Arcada, Spiru Mantu. Judecătoarea Arhip s-a pronunţat, obligând Arcada să-i plătească lui Boza un milion de euro.
„Expertiză grafică” cu probleme, „expert” cu antecedente
Autoarea „Expertizei grafice” e Alina Arabella Marinca. Toate documentele le semnează cu „psiholog specialist şi expert grafolog”. De fapt, aceasta este doar “ofiţer psiholog” la Centrul de Psihosociologie din cadrul MAI, fără a fi autorizată de Ministerul Justiţiei (MJ) pentru expertize judiciare. Potrivit legislaţiei referitoare la autorizarea experţilor criminalişti, corpul experţilor criminalişti, autorizaţi de MJ în expertiza grafică şi tehnică a documentelor, are 31 de membri, iar printre ei nu se numără şi Alina Marinca. Sintagma de “expert grafolog” e forţată, pentru că grafologia nu e deloc acelaşi lucru cu expertiza criminalistică a scrisului. În schimb, Marinca a fost implicată, şi poate nu întâmplător, în scandaluri cu iz penal. Un exemplu e Rechizitoriul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din 29.12.2009, în care s-a dispus disjungerea cauzei în ceea ce o priveşte pe Marinca şi cercetarea ei pentru multiple infracţiuni.
Experţii criminalişti autorizaţi de MJ au demonstrat falsul
După ce Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în favoarea lui Boza, administratorul Arcada SA şi-a dat seama că nu e de glumă. Avocatul său a declarat şi motivat acţiunea în anulare şi a formulat mai multe plângeri penale împotriva celor care au pus la cale această escrocherie. Mantu a apelat la expertul Gheorghe Nicola, autorizat de MJ în expertiza grafică şi tehnică a documentelor. Dacă expertiza Arabellei avea doar două pagini de observaţii, cea a lui Nicola sare de 20, în care argumentează o concluzie fără echivoc: “Semnătura de la poziţia parte contractantă SC Arcada Company SA – Mantu Spiru nu a fost executată de către persoana Mantu Spiru”.
Plus Boldea!
Controversatul deputat PDL Mihai Boldea, protagonistul mai multor scandaluri de presă, nu este străin de această escrocherie. La 12 octombrie 2010, el a achitat taxa de timbru judiciar, de 19 lei, în numele lui Bogdan Boza. După pronunţarea sentinţei, Mihai Boldea a cerut, în numele clientului său, comunicarea de urgenţă a hotărârii, depunând la dosar delegaţie de reprezentare. Boldea a încălcat, astfel, art. 82, din Legea nr. 161/200, care interzice avocaţilor parlamentari să se implice în procese aflate pe rolul judecătoriilor sau tribunalelor. De ce a făcut-o? L-am întrebat, iar răspunsul său încă îl aşteptăm.
Boldea cercetat de DNA, Boza de Poliţie şi Parchet
Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al lui Bogdan Boza. După ce a concurat contra Elenei Băsescu la funcţia de secretar general al organizaţei de tineret democrat-liberală, Boza a părăsit PDL, a cochetat o perioadă cu PSD, iar în final a semnat o adeziune la PNL Galaţi. Tentativele noastre de a-l contacta nu au avut succes. Personaj controversat, Boza a fost chemat în judecată de mai mulţi creditori pentru plata unor datorii. Şi firma sa este în faliment. Toate acestea ar explica de ce Boza a escrocat Arcada SA. Administratorul acestei firme a depus mai multe plângeri penale pe numele lui Boza, dar şi al lui Mihai Boldea. Primul se află în atenţia Poliţiei şi a Parchetului, de al doilea se ocupă DNA. În prezent, dosarul care îl vizează pe deputatul PDL Mihai Boldea a fost trimis de procurorii anticorupţie la Parchetul Instanţei Supreme, unde se fac cercetări.