Postul naţional de radio din Germania a realizat un documentar despre PSD, precizând că partidul este „un sistem asemănător Mafiei”. În replică, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, cere ca jurnaliştii să se documenteze mai bine.

Documentarul, difuzat pe site-ul deutschlandfunk.de, relatează că social-democraţii guvernează România de mulţi ani, ţară care în prezent deţine Preşedinţia Consiliului UE, precizând că liderul partidului, Liviu Dragnea, are „un cerc de credincioşi” care domină din ce în ce mai mult formaţiunea. Jurnaliştii germani mai aduc în discuţie corupţia instituţionalizată, precizând că „PSD este un sistem asemănător mafiei”.

În vederea realizării documentarului, jurnalistul german Norbert Mappes-Niediek a fost în România, la Teleorman, Ciugud şi Bucureşti, unde a avut discuţii cu politicieni şi alţi ziarişti români. Astfel, în documentar, Norbert Mappes-Niediek vorbeşte despre capturarea partidului de către un cerc de apropiaţi ai liderului PSD, adăugând că Liviu Dragnea „orchestrează politica ţării şi împarte poziţii de top”. Jurnalistul german mai spune că, în realitate, PSD este cel mai puternic partid din România, iar Opoziţia există „doar pe hârtie”.

Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a reacţionat pe Facebook, spunând că documentarul realizat de postul naţional de radio din Germania este construit pe informaţii false, fiind prezentat în contextul alegerilor. El a precizat Ministerul Afacerilor Externe din România a fost prea „gentil” cu astfel de poziţii ale diferitor state şi nu a oferit un răspuns pe măsură.„In fiecare zi sunt naivi noi pentru trucuri vechi. Disputa politica fie romaneasca, fie europeana, este acerba, poate lua tuse extreme, in preajma alegerilor cu miza, cand de multe ori rationalul devine secundar in fata sloganurilor, bombasticului si a urii si dezbinarii, facand si pentru cei mai informati alegatori dificil sa discearna sloganul de adevar, moralul de ipocrizie, binele de rău. Cu tot obiectivismul de care sunt in stare (si nu e putin) nu pot sa nu remarc preocuparea total nefireasca a unui post de radio national din Germania, pentru un partid politic legitim dintr-o tara membra a Uniunii Europene, PSD in cazul de fata, care aparent face subiectul unui documentar construit majoritar pe baza unor informatii eronate, a unor declaratii ale unor subiecti care nu au niciun interes sa fie obiectivi si care in general sunt marginali arenei politicii mari romanesti (vezi primarul din comuna Ciugud exclus din PSD)”, a scris Alexandru Petrescu, miercuri, pe Facebook. „Dar nu asta este nefiresc! Nefirescul consta in alocarea unui spatiu de emisie si de research important de catre un post national de radio din Germania pentru un partid romanesc, cel mai mare in cazul de fata si sub guvernarea caruia Presedintia Consiliului UE inregistreaza un real succes pentru toti cetatenii UE. Cum in ultima perioada MAE s-a dovedit prea gentil in a semnala si a raspunde la devieri de pozitii, fie si minimal, a unor cancelarii, ambasade sau institutii media importante din alte state”, a completat ministrul.

Articolul precedentMAE susține că a depus la timp contestația la Decizia CE prin care România pierde 80 milioane de euro
Articolul următorZiua Mondială a Libertății Presei, marcată pe 3 mai la Addis Abeba în Etiopia