Sursa: Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit ieri despre posibilitatea ca în România să fie interzisă aplicația TikTok, în contextul în care Comisia Europeană nu le-a mai permis angajaților să o folosească – nici pe telefoanele personale și nici pe telefoanele de serviciu – de teama unui atac cibernetic.

La finalul ședinței de Guvern, Burduja nu a dat un răspuns clar, ci, ca de obicei, în țara noastră se analizează o asemenea posibilitate, Burduja subliniind că nu se dorește „o reacție adversă” din partea utilizatorilor.

Ministrul venise în fața presei ieri mai mult pentru a-l prezenta pe ION, primul consilier guvernamental onorific pe bază de inteligență artificială, subliniind că „Guvernul României marchează astfel o premieră mondială, iar România Viitorului dă tonul noilor tehnologii pentru lumea întreagă”.

Însă după această prezentare, reprezentanții presei au vrut să știe și dacă țara noastră va urma exemplul Comisiei Europene în ceea ce privește TikTok. Ministrul Burduja a „întors” însă răspunsul.

Este lucrul pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri.

Legea care a trecut ieri de Curtea Constituțională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Și, știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții. Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună de zile – două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile. (…)

Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate. Pe Legea Kaspersky, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere o asemenea soluție. Deci, și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziţie în acest sens. (…)

De îndată ce vom finaliza această analiză, pentru că nu vrem nici să generăm o reacție adversă, dacă nu este cazul în acest moment”, a punctat Sebastian Burduja.

Articolul precedentRAJA a organizat concursul de pictură și desen “Apa este viață!” ediția 2023
Articolul următorDirector adjunct în Primăria Târgu Mureș, acuzat că a produs o pagubă de peste 2 milioane de lei administrației