Sursă foto: g4media.ro
Sursă foto: g4media.ro

Curtea de Apel Galați a respins, marți, recursul formulat de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, împotriva decizie judecătorilor constănțeni, în procesul cu Universitatea Ovidius (UOC). Concret, ÎPS Teodosie ceruse prelungirea calității de titular pentru că împlinise 65 de ani.

Decizia Senatului UOC, luată la finalul lunii iulie 2021, l-a nemulțumit, fapt pentru care acesta a depus la Tribunalul Constanța o ordonanță presedințială, prin care spera să anuleze decizia Senatului. Însă cererea i-a fost respinsă, ca nefondată, iar ulterior a cerut strămutarea dosarului, astfel că acesta a ajuns la mâna judecătorilor de la Curtea de Apel Galați, care i-au respins, definitiv, recursul, ca nefondat.  

Hotărârea Senatului nr. 623/29.07.2021 stabilește că în absența metodologiei prevăzute Legea nr. 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării.

După decizia UOC, ÎPS Teodosie nu va mai putea deține nicio funcție în universitate și nu va mai putea face parte din Consiliul Facultății de Teologie. Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va mai putea activa în universitate doar în sistem „plata cu ora”.

Potrivit legislației în vigoare, „în învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare. Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare”. Fac excepţie de la aceste reglementări funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare. De asemenea, cadrele didactice și de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani și pot conduce doctoratele în desfășurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Totodată, Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă, cadrele didactice pensionate urmând să fie plătite în regim de plată cu ora.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a fost ales decan al Facultății de Teologie în septembrie 2002, acesta fiind de altfel și coordonator de doctorate.

ÎPS Teodosie rămâne fără postul de „titular” și va fi „plătit cu ora”

Articolul precedentMinistrul Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: „Ar fi prematur să solicităm acest lucru”
Articolul următorAngajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști ies din nou în stradă