Parte dintre elevii români vor reveni la școală începând cu 3 ianuarie, potrivit noii structuri a anului școlar, aprobat prin ordinul de ministru din 5 noiembrie. Este vorba de elevii din învățământul gimnazial și liceal, care trebuie să recupereze astfel cele două săptămâni de „vacanță forțată” din octombrie. Cât îi privește pe cei mai mici, preșcolarii și elevii din ciclul primar, aceștia vor reveni la școală în 10 ianuarie, deoarece ei au „beneficiat” de numai o săptămână de vacanță, în plin val patru al pandemiei, cea de-a doua fiind de altfel „prinsă” în structura inițială a anului școlar.
Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri, 3 ianuarie 2022-14 aprilie 2022, fără vacanță școlară. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din primul semestru, de la debutul școlii din septembrie, până la vacanța de iarnă.
Reamintim că pentru prelungirea vacanței de iarnă a fost inițiată o petiție, însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost neînduplecat de această solicitare, precizând că „în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zilele de cursuri, și nu de vacanță”, mai mult, că există „solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele examenelor naționale (Evaluarea națională și Bacalaureat)”.
În același timp, în afara amenințării serioase a valului de infectări uriaș ce se așteaptă, școala ar putea totuși să se închidă pentru că profesorii au anunțat grevă generală din cauza neacordării majorării salariilor prevăzute de lege.
Teste în număr redus
În ceea ce privește testarea anti-Covid, în școli, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat la Europa FM, citat de edupedu.ro, că acestea sunt asigurate doar o primă testare, cea din ziua de luni sau marți. „În acest moment, numărul testelor din unitățile școlare este suficient pentru aceștia, pentru o testare, testare care se va face luni sau marți în funcție de viteza cu care testele au fost distribuite către școli și respectiv către elevi. Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână, așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU”, a spus Sorin Ion.
De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp posibil, subliniind impactul pe care închiderea școlilor l-ar putea avea în societate „timp de ani de zile”. „Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi procesul de învățământ. (…) Consecințele închiderii pe durate de luni, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile”.