Protecția Consumatorului propune închiderea mai multor unități Auchan pentru 6 luni

Astăzi, patru puncte de lucru din Capitală ale S.C. Auchan Romania SA (Magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari și Berceni) au fost verificate de echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) din Regiunea București-Ilfov, sancțiunile propuse în urma controalelor fiind drastice.

Aceasta după ce, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consuamtorilor, au fost înregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 102.000 lei.

Pe lângă sancțiunile cuantificate în bani, se propune inclusiv închiderea unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități verificate, precum și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate.

ANPC arată că s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată în ceea ce privește mezelurile/ brânzeturile, gastro, cofetărie, pâine, cofetărie – Auchan Vitan, carne, mezeluri și lactate, brutărie, gastro, cofetărie, măsline vrac – Auchan Militari, pește, gastro, cofetărie, mezeluri/brânzeturi, carne afumată – Auchan Titan, și carne pasăre, lactate, ouă, carmangerie, pește congelat, măsline, mezeluri/ brânzeturi, gastro – Auchan Berceni.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit la vânzare fructe și legume care prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), produse cu data limită de consum depășită, materii prime cu data limită de consum depășită, produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora – la vitrina asistată.

Tot la vitrinele asistate, printre mezeluri/ brânzeturi/ carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificație și spațiul de depozitare al produselor de cofetărie, a fost găsită rugină, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, acumulare de apă provenită din nefuncționarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezența prafului în strat gros pe rafturi și ventilatoare și resturi alimentare.

Totodată, în magazinele menționate s-a descoperit că se foloseau coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate, iar meselor de expunere a produselor calde nu erau igienizate corespunzător. „ANPC supraveghează cu maximă atenție, în continuare, piața pentru a verifica modul în care operatorii economici respectă reglementările în vigoare, în domeniu, și îi asigură pe cetățeni că depune toate eforturile necesare pentru ca eventualele încălcări ale drepturilor consumatorilor să fie prevenite sau stopate”, a transmis instituția.

În urma apariției articolului de mai sus, Auchan România ne-a comunicat următoarele

Articolul precedentGabriela Firea are șapte motive pentru care nu votează Cabinetul Ciucă
Articolul următorDacian Cioloș vede demersul celor de la AUR doar un „subiect care să agite societatea”