Motto:“Scoala românească nu îşi mai poate permite să fie codaşa clasamentelor internaţionale şi producător de şomeri pe bandă rulantă şi de diplome pe bandă rulantă, aproape la fel de vizibil şi în sistemul privat şi în sistemul de stat. Ultimele abordări publice se îndreptau către un unic blam, direcţionat către sistemul privat.(…) Vă pot spune că victime ale falsului în diplome, în doctorate, în masterate sunt şi cei de la stat, nu numai cei din sectorul privat. Iar Oradea, Târgu Jiu, mai nou Alexandria, Universitatea de Medicină din Iaşi sunt echivalentele lui Spiru Haret, oricât nu v-ar plăcea să auziţi acest lucru.” (din discursul preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu, rostit în deschiderea dezbaterii „Reforma structurală a Societăţii Româneşti. Modernizarea României prin Educaţie” – Bucureşti, 18 august 2009)
Recent, pe numele lui Daniel Morar, procurorul şef al DNA, au fost depuse două plangeri, una la Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cealaltă la Consiliul Superior al Magistraturii. Seful DNA este acuzat de prof. dr. Mircea Ifrim că tergiversează soluţionarea impresionantului dosar al diplomelor false eliberate de Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea, şi de fiul acestuia, Traian Maghiar, fost prodecan al Medicinei de la aceeaşi Universitate. Mai mult, Daniel Morar este acuzat că prin deciziile sale date în dosarul respectiv, practic, îi face scăpaţI pe membrii clanului Maghiar, prin intervenţia prescripţiei asupra faptelor acestora. De aproape patru ani, procurorii DNA au fost informaţi ăi “cercetează“ o periculoasă reţea, cu ramificaţii internaţionale, care vindea diplome universitare false, reţea patronată de Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii Oradea. Teodor Maghiar şi ciracii săi, printre care şi Traian Maghiar, fiul fostului rector, au eliberat peste 200 de diplome false, marea majoritate date unor cetăţeni străini care acum practică medicina în Uniunea Europeană pe baza unor falsuri eliberate în Romania. Având în vedere faptele deosebit de grave, la vremea respectivă a fost întocmit, de către procurorii DNA, dosarul 163/P/2006. După aproape patru ani în care, după cum vom vedea, s-a mimat, doar, cercetarea faptelor lui Maghiar şi ale clanului condus de el, instituţia condusă de Daniel Morar a trimis voluminosul dosar al faptelor penale comise de Teodor Maghiar către Parchetul de pe langă Tribunalul Bihor, adică acolo unde familia Maghiar îi are pe toţi la degetul mic! Mai mult, la Parchetul Bihor, Teodor Maghiar va fi cercetat, conform adresei DNA nr. 159/21.04.2010, numai pentru 26 de diplome false, faptele sale fiind încadrate la “fals intelectual”. Or, faptele clanului Maghiar sunt mult mai grave, cu implicaţii transfrontaliere şi aduc prejudicii imense întregului învăţămant universitar medical romanesc. Ca să nu mai vorbim de prejudiciile pe care le au de tras pacienţii din Uniunea Europeană care sunt trataţi de “medici” cu diplome eliberate de Maghiar. Peste toate acestea, se impune o întrebare de bun-simţ: cine sau ce l-a determinat pe Daniel Morar, procurorul şef al DNA, cel care şi-a construit imaginea, alături de instituţia pe care o conduce, de intransingent faţă de marea corupţie, să îngroape dosarul lui Teodor Maghiar, trimiţandu-l la Oradea, acolo unde nimeni nu se va atinge nici măcar de un fir de păr de-al fostului rector al Universităţii bihorene?! Mai ales că ştia cu siguranţa că şeful procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, adică prim-procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, este decanul Facultăţii de drept de la Universitatea Oradea!
Peste 200 de diplome orădene false au infestat UE
In altă ordine de idei, pentru sutele de diplome false eliberate, clanul Maghiar de la Universitatea Oradea este acuzat că ar fi încasat milioane de euro. Lucru pe care procurorul şef al DNA îl ştie foarte bine din dosarele întocmite de subalternii săi. Mai mult, Daniel Morar are cunoştinţă de faptul că numărul diplomelor false eliberate sutelor de cetăţeni din Uniunea Europeană, în special din Italia, este mult mai mare decat 26. Si spunem asta pentru că în februarie 2007, tocmai DNA a făcut o comisie rogatorie cu autorităţile italiene pentru încă 76 de diplome false, descoperite tot în Italia. In plus, în eventualitatea că Daniel Morar n-ar mai fi în stare să gestioneze, din punct de vedere al cercetărilor, avalanşa de diplome false vandute de clanul Maghiar care încep să vină din multe zone ale Uniunii Europene, ar putea să-i facă o întrebare subordonatei sale, procuror Carmen Simona Gruescu, care ştie foarte exact că numărul diplomelor “marca” Maghiar este mult mai mare. Astfel, în februarie 2008, unuia dintre martorii importanţi în acest dosar al diplomelor false, prof. univ. dr. Mircea Ifrim, i-au fost arătate, de către procurorul Carmen Gruescu, 124 de diplome false, dintre care 43 diplome de licenţă în stomatologie şI farmacie! De faţă era şI comisarul şef Ion Todea, judiciarist al DNA. Si atunci, cum rămane cu dosarul întocmit doar pentru 26 de diplome false?
Autorităţile italiene confirmă
Si pentru că şeful DNA ar putea să spună că l-a lăsat memoria, ceea ce ar fi foarte grav pentru campionul “mani pulite” din Romania, merită să aducem la cunoştinţa opiniei publice o serie de alte probe irefutabile. Astfel, în luna martie 2008, într-o discuţie personală cu prof. Ifrim, procurorul şef al DNA îi spunea acestuia că “autorităţile judiciare italiene nu au trimis comisiile rogatorii şi mă îndoiesc de faptul că autorităţile italiene vor învinovăţi propriii cetăţeni”! Replica prof. Ifrim a fost atunci că nu poate fi vorba de o asemenea îndoială, mai ales avand în vedere avantajul evident care reiese din scrisoarea Institutului Tehnologic din San Marino către rectorul de la Oradea Teodor Maghiar. Acolo universitatea de stat românească era ameninţată, practic, că dacă anulează diplomele false, fiecare dintre “beneficiari” ar putea cere daune de 200.000 de euro. Ce altceva să se înţeleagă de aici decât că acesta este “preţul” primit pentru fiecare diplomă falsă, bani împrăştiaţi pe traseul Oradea – San Marino?
Mai mult, “îndoiala” lui Morar că italienii ar vrea, într-adevăr, să ajute la soluţionarea complexului dosar penal al clanului Maghiar, a fost spulberată în septembrie 2008 şi în noiembrie, acelaşi an, când au venit toate comisiile rogatorii, pentru peste 200 de diplome emise în fals de conducerea Universităţii de stat Oradea. Tot atunci s-a efectuat şi traducerea autorizată a documentelor italiene în limba romana, documente care, în afară de volumul mare şi greutatea lor judiciară impresionante, arată, fără putinţă de tăgadă, înşelaciunea, abuzul în serviciu şI mita de care se fac vinovaţi emitenţii diplomelor false, decontul acestora de milioane de euro putând fi urmărit în averile şi afacerile semnatarilor diplomelor în cauză.
Circuite infracţionale de spălare a banilor
După cum se ştie, procurorii DNA au acces direct la tot felul de informaţii secrete, pot apela la orice instituţie a statului pentru a le obţine şi pot cere aproape orice i-ar putea ajuta în probarea unor fapte de mare corupţie. Cu atât mai mult Daniel Morar, şeful DNA. Si în cazul clanului Maghiar, Daniel Morar a avut pe birou informaţii de “calitate extra”. Astfel, în decembrie 2008, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) i-a transmis procurorului şef al DNA date despre circuitele de spălare a banilor de către membrii reţelei, cu referiri, din câte avem cunoştinţă clanului Maghiar, prin intermediul firmei “Pelican”, ai căror patroni sunt. Clanul Maghiar este proprietarul mai multor firme iar pentru deschiderea uneia dintre ele, aceeaşi “Pelican”, a contractat un împrumut de 15 milioane de euro, împrumut ce trebuia garantat cu cel puţin 20 de milioane de euro, în condiţiile în care infractorii aveau sechestru pe avere pus, chiar de instituţia condusş de Daniel Moraru, se aratş într-o plângere adresată chiar şefului DNA.
Daniel Morar se tratează la clinica Pelican ?
De asemenea, şeful DNA ştie şi de ramura elveţiană pe care clanul Maghiar a pus-o pe picioare în ţara Cantoanelor (facsimil). Astfel, Daniel Morar a primit toate informaţiile şi datele necesare despre diplomele false în specializarea “Osteopatie”, eliberate de o aşa-zisă Universitate din Lugano, a cărei inexistenţă, ca unitate de învăţămant, a fost confirmată de însăşI ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, al cărui răspuns scris a fost pus pe biroul lui Morar. Mai mult, ambasadorul Elveţiei a solicitat autorităţilor romane să ia măsuri în acest caz. Cu toate aceste informaţii extrem de grave, Daniel Morar refuză să solicite comisie rogatorie cu Elveţia dar şi cu Germania, o altă ţară unde clanul Maghiar şi-a întins tentaculele. Astfel, în ciuda evidenţei că documentele şi informaţiile de necontestat din dosarul întocmit de procurorii DNA membrilor clanului Maghiar, atestă în mod clar existenţa unei reţele de crimă organizată în scopul eliberării de diplome false, procurorul şef Daniel Morar n-a catadicsit să mişte un deget pentru rezolvarea acestui complex dosar! Ba, mai mult, putem spune că l-a muşamalizat prin expedierea lui la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor şi, pentru existenţa a doar “26 de diplome false” şi o încadrare minoră a faptelor, deosebit de grave în realitate, aceea de “fals intelectual”! Iar în acelaşi context nu putem să omitem să consemnăm că prim procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, instituţie în subordinea căreia, conform legii, se află Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor este decan al Facultăţii de drept de la Universitatea Oradea! Astfel încat faptul că Valentin Mirişan, şeful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, este şi decanul de la Drept al Universităţii Oradea, controlată de clanul Maghiar, pune extrem de serios sub semnul întrebării, ca să nu zicem altfel, soluţionarea legală şi la timp a acestui dosar! Cum de şeful DNA nu a făcut aceste conexiuni logice şi perfect întemeiate?
Dar cine ştie ce alte “raţiuni” or mai sta la baza gestului straniu al temutului şef al DNA de a-i uşura de vină pe membrii celei mai celebre şi puternice reţele de diplome false din Romania (încat pană şi preşedintele Băsescu a remarcat-o în discursul său)! Poate chiar să se trateze acum sau în viitor, la luxoasa clinică Pelican din Oradea, făcută de Maghiari cu bani despre care nimeni nu se mai străduie să afle dacă sunt albi sau negri!