Sursa: eu-registry.com

Ministerul Aafacerilor Externe (MAE) a emis ieri o atenţionare de călătorie în Republica Portugheză – Portugalia, cum este cunoscut acest stat.

Atenționarea are legătură cu riscurile crescute de producere a incendiilor de vegetație, în condițiile în care de câteva săptămâni aceeași atenționare vizează și cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia, unde țara noastră a trimis în ajutor forțe din cadrul IGSU.

Cât privește Portugalia, MAE arată că cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească trebuie să știe că „pentru perioada 31 iulie – 4 august 2023, autoritățile locale au anunțat existența unui risc major de producere a incendiilor de vegetație pentru următoarele regiuni din zona continentală: Nord, Centru, Alto Alentejo și Algarve”.

Recomandările MAE sunt astfel ca românii „să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora”.

Totodată, sfatul este ca cetățenii români, „care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu, să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică, prin consultarea paginii oficiale de Internet a Institutului pentru Mare și Atmosfera: IPMA – Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente, pentru obținerea informațiilor actualizate”.

Totodată, „cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351213968812, +351213979982, +351213966463, +351213960866; apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență,au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Repubica Portugheză: +351927411628.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.ipma.pt/en/, http://lisabona.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie”.

Articolul precedentAcord în coaliție: măsuri pentru reducerea deficitului bugetar
Articolul următorProcurorii fac totul pentru ca procesul fostului edil din Năvodari să aibă un alt final, după ce faptele s-au prescris