Plaja Navodari

60 de beach-baruri funcționează ilegal de peste trei ani în Mamaia Nord sub nasul autorităților!

După trei ani de ilegalități, anul acesta s-ar putea pune în sfârșit capăt afacerilor cu tarabe și beach-baruri în stațiunea Mamaia Nord. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a dat în judecată Primăria Năvodari și revendică în instanță dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de plajă de 8.763  metri pătrați, pe care Primăria Năvodari și-a intabulat-o în mod nelegal. Potrivit A.B.A.D.L., toată această suprafață aparține statului român și nicio construcție ridicată pe fâșia de nisip nu respectă legea.

Întreagă tărășenie a început în 2017, atunci când autoritatea locală Năvodari a demarat demersurile pentru construirea unei promenade lângă plajă. La acea dată, suprafața ce urma a fi construită din beton a fost extinsă cu doi metri pe nisip pe toată lungimea promenadei, fără însă ca cineva să se sesizeze. După darea în folosință a promenadei a rămas o fâșie de nisip lată de doi metri, și care se întinde pe o lungime de 4,2 kilometri, cuprinsă între limita de vest a plajei intabulate de A.B.A.D.L. și parapetul promenadei. Primăria Năvodari și-a intabulat cei aproape 9.000 m.p. de plajă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, în categoria curți construcții și teren arabil.

La prețul mediu de 200 euro metrul pătrat pe piața liberă în zonă, valoarea suprafeței revendicate este de aproximativ 1,8 milioane de euro, dar nu aceasta este singura problemă a statului român.

Terasele, ca ciupercile după ploaie

“Unii întreprinzători au construit pe cei doi metri pătrați, alții s-au extins la 25 de metri patrați. S-a ajuns la suprafețe se sute de metri  pătrați construiți pe plajă. Dacă în primul an erau câteva construcții, acum sunt peste 60”, a precizat Bogdan Bola, noul director A.B.A.D.L. Acesta a precizat că aceste construcții nu au fost niciodată autorizate de administrația plajelor și că nu-și explică de ce vechea conducere a instituției nu a observat intabularea abuzivă și construcțiile ilegale.

“Poți spune că nu ai văzut o construcție, dar 60 de beach-baruri nu ai cum să nu le observi”, a spus Bola. “Demonstrăm instanței prin înscrisuri și măsurători specifice, că terenul în suprafață de  8.763 mp are toate atributele specifice plajei, fiind o întindere plată la ţărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriş, o prelungire a platformei continentale. Mai mult decât atât, în acest sens, am solicitat instanței o expertiză tehnică judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere prin care să se facă dovada că suprafața intabulată în favoarea Primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de A.B.A.D.L.  Totodată, am solicitat Primăriei o listă cu autorizațiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, iar de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism”, a mai precizat Bogdan Bola.

Ziarul de Investigatii

Articolul precedentTrafic aglomerat în București. Gabriela Firea recomandă prudență
Articolul următorPSD: „Cel mai negru „1 Mai” din ultimele două decenii”