Un nou scandal în „sânul” AUR, catalogat de reprezentanții formațiunii ca fiind însă „un non-subiect”.
În prim plan se află parlamentarul AUR Mihail Neamțu, căruia USR i-a cerut demiterea de la conducerea Comisiei de Cultură din Parlament după ce acesta a avut un derapaj verbal la adresa celor care l-au acuzat că este „putinist”.
AUR face scut în jurul lui Mihail Neamțu, după ce colegii din alte grupuri parlamentare au atras atenția că acesta nu este omul cel mai potrivit pentru a conduce comisia de cultură a Camerei Deputaților.
Ieri, USR a anunțat că Neamțu ar trebui înlăturat din funcție, pe considerentul că acesta a încălcat Statutul parlamentarilor, care stipulează că aceștia sunt obligați, printre altele, „să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie și de disciplină parlamentară și să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare sau discriminatorii”.
Mai mult, prin vocea vicepreședintelui Camerei Deputaților, Raluca Turcan, ieri s-a anunțat că AUR a primit termen până miercuri, 2 aprilie, ca să-l schimbe pe Mihail Neamțu de la șefia comisiei de cultură a Camerei Deputaților.
Însă toate cele de mai sus nu reprezintă o problemă pentru AUR. Ieri, grupul „suveraniștilor” s-a delimitat de… subiect.
„Subiectul este un non-subiect”, a spus deputatul AUR Dan Tanasă. „Domnul Neamțu este un intelectual desăvârșit și nu poate pune nimeni la îndoială acest lucru. Domnia sa s-a achitat foarte bine de poziția pe care o are, de președinte al Comisiei de Cultură. Despre demersul politic al USR, repet, oamenii mici se ocupă de subiecte mici”, a spus Tanasă într-o conferință de presă organizată de AUR la Parlament.
Neamțu, care se prezintă pe Facebook drept „scriitor, om politic, antreprenor. Doctor al Universității din Londra. Fondator Marile Cărți”, a avut un derapaj într-un video de 30 de secunde, în care a folosit un limbaj obscen vizavi de cei care îl numesc „putinist”.
Asumat fiind, Neamțu a șters ulterior clipul postat pe Facebook, explicând ieri, pe holurile Parlamentului, că de fapt făcuse o paralelă și nicidecum nu era așa cum se interpretase.
Totul a pornit după ce în mediul online a apărut o listă asumată de anchetatori, în care parlamentarul AUR apărea ca fiind beneficiarul a 500 de euro, sumă donată pe TikTok de Bogdan Peșchir, finanțatorul candidatului prorus la alegerile prezidențiale de la finele anului trecut, anulate între timp de Curtea Constituțională pentru ingerințe ale unui „actor statal”.
Referitor la faptul că i se solicită demisia, Mihail Neamțu a explicat că nu are „de ce” să o facă.
„Nu ştiu de ce să-mi dau demisia. (…) Nu este comisie în Parlamentul României care să fi fost mai activă în promovarea valorilor înalte ale culturii noastre naţionale.
Obscenitatea, nu știu dacă ați înțeles, mă rănește, mă deranjează. Toți care mă cunosc știu că eu nu înjur niciodată, și nu am înjurat nicio persoană.
Am evocat o situație de paralelism în care calomnia trebuie percepută ca o formă de prostituție, s-a înțeles greșit, și pentru asta îmi pare rău, nu pentru altceva”, a spus Neamțu.