Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane, organizează la Tulcea al doilea curs gratuit de administrare a Punctelor Gastronomice Locale (PGL). Acesta este organizat la cererea locuitorilor Deltei Dunării. Cursurile urmăresc dezvoltarea a două proiecte pe care asociația le derulează la ora actuală. Ivona Potzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, prezentă la deschiderea cursului, a declarat că bucătăria tradițională nu se bazează exclusiv pe pește.

„Cred că cei ce vizitează Delta ar putea să aibă o experiență mai completă dacă ar înțelege că bucătăria tradițională nu se bazează exclusiv pe pește. Tata își amintea cu nostalgie de aerul de sărbătoare pe care îl aveau în familie „mesele de duminică”, când se tăia câte o găină, după o săptămână întreagă doar de muncă „în baltă”, unde pescarul mâncase doar pește. M-ar bucura să știu că oferta culinară a Deltei este prezentată de Punctele Gastronomice Locale (PGL) în toată varietatea ei”, a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, prezentă la deschiderea cursului.

Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației, a declarat că numărul Punctelor Gastronomice Locale va ajunge la 100 în noul sezonul turistic. El a mai precizat că proiectul este primit cu deschidere de oamenii Deltei.

„După șase ani de când am început să lucrăm la el, proiectul de înființare și specializare a Punctelor Gastronomice Locale prinde din ce în ce mai multă viteză și este primit cu deschidere de oamenii Deltei. Dacă la începutul anului erau înregistrate la DSVSA Tulcea doar 32 PGL, astăzi estimăm, pe baza numărului de participanți la cele două cursuri, că numărul lor va ajunge la 100 în noul sezonul turistic. Împreună cu Ivan, am căutat modalități cât mai originale de promovare a patrimoniului natural și cultural al Deltei, iar PGL-urile completează oferta acesteia cu bogăția și armonia artei culinare specifice locului. Sper ca în curând să vorbim despre trasee culinare cu rețete tradiționale, care să fie incluse într-un plan de ecoturism gândit pentru toată Delta” a adăugat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației.

Ce presupun cele două proiecte

Un prim proiect este „Patrimoniul cultural gastronomic local, modalitate de dezvoltare economică durabilă a comunităților rurale din teritoriul GAL Oamenii Deltei și de promovare a turismului lent, de explorare”. Proiectul este contractat prin AFIR, fiind finanțat din fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014 – 2020.

Un al doilea proiect se numește „Eco-destinații în Delta Dunării”, fiind finanțat printr-un grant acordat de Romanian-American Foundation. Proiectul urmărește două obiective strategice. Este vorba de conservarea patrimoniului natural prin managementul ecosistemului și prin consolidarea comunităților locale în rolul loc de protectori ai Deltei.

Primarul Cristian Popescu Piedone: Am redat intersecția străzilor 13 septembrie și Panduri locuitorilor sectorului 5!

Articolul precedentVicepreședintele ALDE, Avram Gal: Nu pot accepta ideea ca ALDE să încapă pe mâna unui personaj nociv precum Florin Cîțu
Articolul următorDan Vîlceanu: Dacă în urma discuțiilor Florin Cîțu va considera că trebuie să își dea demisia, și-o va da