Sursa foto: Council Of Europe
Sursa foto: Council Of Europe

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a anunțat că numărul jurnaliștilor asasinați este cu o treime mai mic decât în anul precedent.

Patruzeci şi cinci de jurnalişti şi alţi lucrători din presă au fost asasinaţi în 2021, cu o treime mai puţini decât în anul precedent.

Cu toate acestea, bilanţul este grav în Asia, în special în Afganistan. Informațiile au fost făcute publice, vineri, de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), citată de France Presse.

Conform FIJ, 2.721 de jurnalişti au fost asasinați în întreaga lume, începând din 1991

Acest număr, 45, reprezintă unul dintre bilanţurile cele mai mici de când FIJ a început să publice rapoarte anuale cu privire la jurnaliştii ucişi în incidente legate de muncă, inclusiv asasinate ţintite, decese cauzate de schimburi de focuri de armă şi atentate cu bombă”, arată într-un comunicat această organizaţie ce are 600.000 de membri din 140 de ţări.

Riscurile referitoare la conflicte armate s-au diminuat în ultimii ani ca urmare a expunerii limitate a lucrătorilor profesionişti din media, care sunt prezenţi în număr tot mai mic pentru a acoperi” zonele de război, explică FIJ.

Jurnaliștii din Europa sunt expuși la cenzură, amenințări, calmonie și violență

Un sondaj publicat în 2017 de Consiliul Europei, bazat pe un eșantion de 940 de jurnaliști care raportează din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și din Belarus, arată că jurnaliştii din Europa sunt adesea expuși la interferențe grave nejustificate în activitatea lor, inclusiv intimidare și violență. În consecință, mulți suferă și de frică, ceea ce duce frecvent la autocenzură.

Aproape o treime dintre jurnaliştii care au participat la sondajul, realizat în perioada aprilie-iulie 2016, au suferit agresiuni fizice pe o perioadă de trei ani. Cea mai frecventă ingerință, raportată de 69% dintre jurnaliști, a fost violența psihologică, inclusiv intimidarea, amenințările, calomniile și umilirea.

2021: Regiunile din lume cele mai periculoase pentru jurnaliști

FIJ subliniază că ”jurnaliştii şi lucrătorii din media sunt cel mai adesea ucişi pentru denunţarea corupţiei, a infracţionalităţii şi a abuzurilor puterii în comunităţile, oraşele şi ţările lor”. Mai mult, organizaţia pledează pentru ”o nouă convenţie a ONU pentru protecţia jurnaliştilor”.

Asia-Pacific: 20 de jurnalişti asasinaţi;

America: 10 asasinate;

Africa: 8 asasinate;

Europa: 6 asasinate;

Orientul Mijlociu şi ţările arab: 1 asasinat.

Celor 45 de omucideri li se adaugă decesul accidental al doi jurnalişti în Iran.

Articolul precedentKlaus Iohannis: „Apartenența României la Uniunea Europeană nu este «un dat», ci se construiește”
Articolul următorȘeful OMS: ”Pandemia va fi învinsă în 2022, dar există o condiție”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time